Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2010 01:59 - АВТОМАТИЗИРАНИ ПОЛИВНИ СИСТЕМИ
Автор: napoqvane Категория: Технологии   
Прочетен: 6119 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.12.2010 14:14


АВТОМАТИЗИРАНИ ПОЛИВНИ СИСТЕМИ
 

Част I. Системи за поливане на хотелски и градски градини, паркове и други обособени тревни площи.

imageСред основните фактори при избора на система за поливане на големи тревни площи е рационалното оползотворяване на водните ресурси. Като най-ефективно решение за напояване на мащабните зелени пространства като паркове, градини и спортни терени се приемат автоматичните дъждовални поливни системи. Благодарение на напълно автоматизираното управление на системата, съобразено с климатичните условия, се постига равномерност на поливането и ниска консумация на вода и електрическа енергия.

Ще ви запознаем с основните изисквания при инсталацията на захранващите водопроводи на дъждовални поливни системи и възможните варианти при избора на разпръсквачи. Обект на разглеждане в следващия брой на списанието ще бъдат компонентите за автоматично управление на системата.

image

Изисквания към водопроводната мрежа

Най-общо, автоматизираните подземни дъждовални системи представляват мрежа от вкопани в земята тръби, свързани с разпръсквачи. Благодарение на тях водата се разпръсква над повърхността върху тревните площи, дърветата и храстите. Както във всяка водопроводна система, така и при поливните системи тръбната мрежа е изградена от магистрални и локални тръбопроводи. Магистралният захранващ водопровод изпълнява ролята на подаваща тръба, а отклоненията с електромагнитните клапани доставят водата до разпръсквачите. Тръбопроводната мрежа се изгражда от тръби с различни диаметри в зависимост от количеството вода, което е необходимо да се подаде към даден елемент на системата. Материалът, от който се изработват тръбите, често е полиетилен - ниско или високо налягане. Тръбите най-често се полагат на дълбочина от 0,3 до 0,8 метра. Обикновено се свързват чрез различни видове фитинги. Схемата за разполагането им се избира с оглед постигане на минимални строителни и експлоатационни разходи. На практика, това означава избор на тръби с оптимален диаметър и подходяща схема на разположение с оглед създаване на необходимия напор в системата.
Непосредственото поливане на тревните площи се осъществява чрез т.нар. разпръсквачи или спринклери.
От правилния избор на разпръсквач и от инсталацията му зависи оптималната работа на съответният клон на системата. При проектирането на поливната система, местоположението на разпръсквачите се определя по начин, осигуряващ равномерно напояване. Разполагането на разпръсквачите на голямо разстоянието един от друг би могло да доведе до обособяването на зони с недостатъчно водно покритие. Също така, за да се осигури равномерно покритие и разпределение на влагата, е необходимо зоната, покривана от един разпръсквач, да се припокрива в значителна степен и от друг разпръсквач.
Обикновено разпръсквачите се поставят на едно ниво с най-горния слой на почвата, така че при спиране на поливането е трудно да се забележат. При напояване, под въздействието на напора на водата, разпръсквачите автоматично се повдигат от грунда на разстояние от 10 до 30 сантиметра. Също така автоматично се скриват под земята, когато електромагнитният клапан прекрати подаването на водата и налягането в системата се понижи.

Основните конструкции разпръсквачи са пет
Пазарът предлага голямо разнообразие от видове разпръсквачи, всеки от които с определени конструктивни специфики. В зависимост от предназначението им и поставените изискванията, те могат да бъдат подвижни и фиксирани, за правоъгълни компактни зони или за просторни морави с неправилна форма, за поливане на високи растения или късо подстригана трева. От всеки вид се предлагат множество разновидности – като мощност, вид на струята, метод на разпръскване, начин на монтиране и т.н. Познати са пет основни конструкции разпръсквачи - импулсни, пулсиращи, въртящи се, стационарни и мобилни. От своя страна, в зависимост от начина на разпръскване на водната струя, разпръсквачите са със струйни, с ударни и въртящи се глави. Всеки от видовете разпръсквачи се предлага и в различни типоразмери.

imageРоторни разпръсквачи

Разпръсквачите, снабдени с механизъм за кръгово движение на главата на разпръсквача, се наричат “въртящи”. Този вид разпръсквачи са сред най-често използваните. Причината е високата им ефективност и голямото разнообразие на предлагани конструкции и размери. В зависимост от размера на въртящата се глава, могат да се прилагат с еднакъв успех както за малки и средни, така и за големи по размер площи. В категорията на средните като размер разпръсквачи с въртящи се глави попадат модели с радиус на действие от 5 до 20 метра и дори повече, осигуряващи воден дебит от 3 до 100 литра в минута.Този вид разпръсквачи са два основни вида - роторни и импулсни. Радиусът на поливане на роторните разпръсквачи е от 5 до 30 метра, което обяснява способността им да покрият голяма територия. Използват се за напояване на големи тревни площи и спортни терени. Не се препоръчва използването им за поливане на площи с цветя, тъй като се счита, че биха могли да навредят на растенията. Принципно, раторните разпръсквачи се предлагат в две основни конструкции – с ударни роторни глави и задвижвани с предавка роторни глави.

 Модели, задвижвани с предавка
Вторият вид роторни разпръсквачи –задвижваните с предавка модели, също са широко използвани. Затворената им конструкция възпрепятства проникването на замърсявания в задвижващия механизъм, което обяснява и лесната им поддръжка.
За разлика от ударните роторни глави, при тези разпръсквачи главата се завърта, благодарение на предавка, вградена в конструкцията. Принципът им на работа е елементарен – водата завърта турбинка, която от своя страна привежда в движение главата на разпръсквача.

Разпръсквачи тип спрей(дефлекторни)
Разпръсквачи се използват за поливане на малки кръгови площи. В конструктивно отношение разполагат със струйник, който се поставя близо до земната повърхност. Сред предимствата на  разпръсквачите е ограничената податливост на струйника от запушване. Също така разпръсквачи се отличава с висока устойчивост на вятър.
Предлагат се и модели, които поливат част от кръг. Основна характеристика на  разпръсквачите е работата им при по-ниски стойности на работното налягане.

 

image

Разпръсквачи тип спрей(дефлекторни)

Стационарните разпръсквачи се монтират ниско до земята обикновено върху основа тип шейна. Към тях се отнасят разпръсквачите, които са без механизъм за кръгово движение на главата на разпръсквача. Принципно, различните видове конструкции стационарни разпръсквачи са предназначени за поливане на по-малки тревни площи. Съществуват няколко подвида конструкции стационарни разпръсквачи. Сред тях са пулсиращите разпръсквачи, предназначени предимно за интензивно поливане през чести интервали от време на засадени с растения неголеми площи, имащи квадратна или правоъгълна форма. Повечето модели от този вид разпръскват множество струйки вода от дълга тръба, простираща се по цялата дължина на разпръсквача. Вградена трансмисия задвижва постъпателно с ниска скорост водната тръба. Благодарение на това движение, когато разпръсквачът работи, излизащата под налягане водна струя наподобява ефекта на разтворено ветрило.
Друг вид стационарни разпръсквачи представляват пръстен с няколко реда отвори, през които се подава водата. Използват се за малки градини, с вид на кръг. Към стационарните модели се причисляват и разпръсквачите тип „солница”. Те се предлагат поединично или няколко върху основа, която би могла да се върти, за да се осигури подходяща форма на поливната площ.

Разпръсквачи със струйни глави
Най-разпространеният вид разпръсквачи сред стационарните спринклери са разпръсквачите със струйни глави. Единственият подвижен елемент на струйните глави са изскачащите под напора на водната струя тръби, наречени райзери. След като подаваната към райзерите вода бъде спряна, с намаляване на налягането на водната струя, тръбата се прибира обратно в кутията си. Най-често райзерите се монтират в кутии, вкопани в земята. Понякога, обаче, кутията на райзера се поставя и директно върху нивото на земята. Предлаганото разнообразие от размери струйни глави дава широки възможности за избор на най-подходящия модел. Например, за поливане на храсти или цветя е добре да се избере райзер, който изскача на по-голяма височина над повърхността. Така създаваният от струйните глави дъжд полива целите растения, а не само част от стеблото и корените. За тревата са подходящи и райзери, които изскачат над повърхността само на няколко сантиметра. Най-общо ходът на струйните глави покрива от пет до тридесет сантиметра. Максималното разстояние, на което райзерите изхвърлят вода, е до пет метра.


office@napoqvane.com
www.napoqvane.com








Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!